Maliebaan

De Maliebaan gaat op de schop, tenminste, als de verkeerskundigen van de Gemeente Utrecht een werkbaar ontwerp kunnen bedenken. Want tijdens de laatste bewonersavond bleek de opdracht van de politiek om de middenbaan autovrij te maken, de Maliebaan (nog) meer te vergroenen en het kruispunt zonder stoplichten in te richten, nog een hele puzzel voor de ontwerpers. Hoe gaan al die voetgangers, fietsers, auto’s, vrachtwagens en bussen elkaar straks zonder problemen kruisen en passeren? Wie krijgt of geeft voorrang? Hoe voorkom je opstoppingen? Nog los van alle mogelijke overlast op de ventwegen en de omliggend straten als daar het (zware) verkeer toeneemt.

Ontwerpvarianten
De verkeerskundigen presenteerden in september vier ontwerpvarianten. Zie de video hieronder. Opmerkelijk genoeg gaven ze géén van deze vier het overtuigend stempel ‘veilig en praktisch’. Als konijn uit de hoge hoed kwam daarom een vijfde variant: een verkeerseiland midden op het kruispunt om met name fietsers te beschermen. Dat ontwerp leek volgens de aanwezige bewoners verdacht veel op de zogenoemde Ovonde, een veel besproken variant die een paar jaar geleden als ‘zeer onveilig’ werd afgeserveerd door nota bene de fietsersbond.

Petitie
Zou het het vorig jaar door bewoners uitgewerkte plan om van de middenbaan een auto-te-gast te maken, opnieuw in beeld komen bij de politiek nu een autovrije variant onmogelijk lijkt? Bij auto-te-gast blijven auto’s achter de fietsers rijden, net als straks op de Reiger- en Nachtegaalstraat. Minder ingrijpend, en vooral goedkoper, omdat geen omvangrijke herinrichting van de ventwegen nodig is. En gesteund bovendien door ruim 2.000 buurtgenoten die in 2019 een petitie ondertekenden voor dit bewonersplan.

De Maliebaan is in 1637 aangelegd als lokkertje voor studenten van de toen net opgerichte universiteit. Het maliespel (een soort golf) was destijds populair. Later kwamen er theekoepels voor de notabelen van de stad. In 1885 werd een van de paden tussen de lindes heringericht tot fietspad, het eerste in ons land, en nog altijd in gebruik. De theekoepels maakten plaats voor stadskastelen zoals het aartsbisschoppelijk paleis, de loge van de Vrijmetselarij en in de oorlog de hoofdkwartieren van de N.S.B. én het verzet. De Maliebaan is nog altijd een plek van sport & vertier met o.a. de Piekenkermis, Singelloop en volgend jaar een etappe van de Vuelta. Maar bovenal is het een laan vol spannende verhalen.


«   »